“We hebben het echt gezellig met elkaar!”

Nienkes ene oma woonde in kamer 116, haar andere oma woont in één van de aanleunwoningen. Nienke kende Wittenbergzorg dus al voordat ze er kwam werken. Inmiddels heeft ze ook andere woonzorgcentra leren kennen, maar ze koos bewust voor Wittenbergzorg. “De sfeer in de kleine huiskamers is hier heel aantrekkelijk. We hebben kleine afdelingen, daardoor ben je meer bij de mensen betrokken.”

Nienke van Velthoven (25) uit Neerijnen werkt sinds zeven jaar bij Wittenbergzorg. Ze werkt op de afdeling Waalhof. Bewoners van deze afdeling kunnen door somatische klachten niet meer zelfstandig wonen, maar kunnen nog wel veel zelf. Op de afdeling zijn ook zes logeerkamers, waar ongeveer elke zes weken nieuwe gasten verblijven. Dit zijn mensen die vanuit het ziekenhuis nog niet direct naar huis kunnen, maar eerst nog zorg nodig hebben. Nienke is eerst verantwoordelijke verpleegkundige (EVV’er) van de cliënten op deze kamers.

Uitdaging
Nienke geniet nog elke dag van haar werk in beide woonvormen. “De logeerkamers zorgen voor veel afwisseling. Steeds komt er weer een nieuw iemand in, die ik zo goed mogelijk wil leren kennen om de beste zorg te kunnen geven. Ik heb regelmatig gesprekken met familie. Het is een uitdaging om de gasten weer zo zelfstandig mogelijk te maken. We oefenen met lopen en met weer voor zichzelf zorgen. Als meneer of mevrouw naar huis mag, zorgen we ervoor dat bij thuiskomst alles goed geregeld is: een postoel, een hoog-laagbed of thuiszorg.”

Wederkerigheid
De tegenstelling tussen de logeerkamers, waar mensen maximaal zes weken verblijven, en de appartementen op Waalhof kan bijna niet groter zijn. “Sommige bewoners woonden hier al, toen ik hier zeven jaar geleden kwam werken. We kennen elkaar goed en er ontstaat wederkerigheid. Als ik hen aan- of uitkleed, was of wonden verzorg, maken we een praatje en vraag ik naar wat hen bezighoudt. Maar zij vragen ook naar mij. Op hun manier ‘zorgen’ ze voor mij. Als ik er wit uitzie, vragen ze: “Gaat het wel goed met je? Wat kan ik voor je doen?” Ik krijg veel liefde en respect van de bewoners.”

Gezellig
Die wederkerigheid ontstaat gemakkelijker, omdat met iedere bewoner zijn of haar levensverhaal op papier wordt gezet. “Dit maken we sinds een jaar van iedere bewoner. Iemand die hier komt wonen, krijgt eerst de tijd om te settelen. Daarna gaan we zijn of haar verhaal op papier zetten. Door hun levensverhaal te horen, maar ook doordat de afdelingen en huiskamers klein zijn, kennen de medewerkers de bewoners goed. “Op Waalhof wonen acht mensen,” vertelt Nienke. “Dus naast de gewone dagelijkse zorg heb ik ook tijd om een spelletje met hen te doen of even buiten te wandelen. Om 12 en 17 uur eet ik in de huiskamer met de mensen. We hebben het dan echt gezellig met elkaar.”

Word jij enthousiast van het verhaal van Nienke? Kom dan eens met ons praten! Bel ons op (0418) 59 46 48 of mail naar vacature@wittenbergzorg.nl. Hier vind je onze vacatures, maar open sollicitaties zijn ook altijd welkom.