“Wilde gij een lekker bakkie koffie, vrouwke?”

De liefde voor ouderen zat er al jong in bij Gabriëlle. Als tiener genoot ze ervan om haar oma te helpen bij het aantrekken van haar steunkousen of het verzorgen van een wond. Als zaterdaghulp in de kaaskraam op de markt was Gabriëlle degene die luisterde naar de verhalen van ouderen. ’s Avonds bracht ze eenzame ouderen een bosje bloemen. Van die liefde maakte ze haar werk.

Met een praatje en een gulle lach brengt Gabriëlle Mandemakers (18 jaar) uit Veen gezelligheid op haar afdeling bij Wittenbergzorg. Gabriëlle zit in het tweede jaar van de opleiding Verzorgende. Eén dag per week zit ze op school en verder werkt ze bij Wittenbergzorg. In het eerste jaar van haar opleiding werkte ze op een afdeling voor bewoners met psychogeriatrische aandoeningen, zoals dementie. Nu werkt ze op een afdeling voor bewoners met somatische klachten.

Ondersteunen
Gabriëlle solliciteerde bij meerdere woonzorgcentra, maar koos – ondanks de reistijd – voor Wittenbergzorg. “Op de website viel me op dat vooral het ondersteunen van bewoners benadrukt werd. Dat sprak me aan, want ik wil ouderen niets uit handen nemen van wat ze nog kunnen. Ik wil hen graag ondersteunen in wat ze nodig hebben, al zijn dat soms maar kleine dingen.” Gabriëlle mocht op gesprek komen: “Tijdens het sollicitatiegesprek voelde het direct goed, het was gezellig en er was een klik.”

Ruimte om te leren
Gabriëlle werkte al op verschillende afdelingen, dat is nodig voor haar opleiding. “Op elke afdeling wordt fijn samengewerkt. We doen heel veel met elkaar en we hebben het gezellig. Dat komt ook omdat we vaste teams hebben. Dat werkt voor onszelf fijn, maar ook de bewoners geeft het herkenning. Ik krijg veel ruimte om te leren en kan steeds meer verantwoordelijkheid nemen. En als ik iets anders moet aanpakken, wordt het eerlijk gezegd en ondersteunen ze mij in hoe het wel moet.”

Echte aandacht
Net als in haar werk in de bloemenkraam op de markt geniet Gabriëlle ook nu vooral van het contact met de bewoners. “Ik hou van de gezelligheid, het kwebbeltje dat ze even nodig hebben. Ik wil ze graag echte aandacht geven. Daar maak ik tijd voor, door het werk goed te verdelen of sneller te rapporteren. Als je het vertrouwen wint, kun je de ouderen de echte aandacht geven die ze nodig hebben.”

Thuiskomen
Soms schakelt Gabriëlle daarvoor over op de streektaal. “Als ik bij een mevrouw binnenkom en ze zegt: “Waar waarde gij? Gij zijt lang weggewist!” geef ik in dialect antwoord. “Wilde gij een lekker bakkie koffie, vrouwke?” Het geeft bewoners een gevoel van thuiskomen en dat is toch wat je wilt?

Word jij enthousiast van het verhaal van Gabriëlle? Kom dan eens met ons praten! Bel ons op (0418) 59 46 48 of mail naar vacature@wittenbergzorg.nl. Hier vind je onze vacatures, maar open sollicitaties zijn ook altijd welkom.