"Het is vooral fijn dat de verpleging
zoveel mogelijk met je meedenkt"

  • home
  • coronanieuws e.a.
  • vrijwilligers aan het woord: “we willen dit werk voor geen goud missen!”-n-10

Vrijwilligers aan het woord: “We willen dit werk voor geen goud missen!”

Als we nieuws hebben, informeren we u op deze pagina. Wilt u ook zelf de richtlijnen van het RIVM blijven volgen. Die kunnen steeds veranderen, vooral na een nieuwe persconferentie.

 

08-04-2021

Actuele ontwikkelingen en richtlijnen rondom het coronavirus

Wij behandelen alle bewoners in De Wittenberg, cliënten in de zorg aan huis en deelnemers van de dag verzorging en binnen de huishoudelijke ondersteuning volgens de (landelijke) maatregelen en protocollen van de GGD Midden Gelderland en het RIVM. U kunt er vanuit gaan dat onze medewerkers hun uiterste best doen om óók onder de huidige  omstandigheden uw dierbare goed te verzorgen.​ Mocht een bewoner van De Wittenberg verdacht worden van besmetting met het coronavirus, dan nemen wij altijd persoonlijk contact op met de contactpersoon.
 

Besmettingen
We zijn blij u te kunnen mededelen dat alle positief geteste bewoners inmiddels uit quarantaine zijn en er op dit moment geen besmettingen meer zijn. 


Dagbesteding
De dagbesteding is vanaf 22 februari weer open gegaan voor onze cliënten. Dit vindt plaats in de Gastenhof.
 

​Vaccinatie bewoners
Op 2 april zijn de bewoners van De Wittenberg gevaccineerd. Sommigen voor de 1e keer, anderen voor de 2e keer. Op 7 mei hopen we weer een vaccinatieronde te kunnen laten plaatsvinden. Betreffende bewoners en contactpersonen worden hierover geïnformeerd.

 

Richtlijnen bezoekers

In de persconferentie van maandag 8 maart jl. werd aangekondigd dat bewoners van verpleeghuizen weer twee bezoekers per dag mogen ontvangen. Vanaf vandaag, 16 maart, is deze nieuwe bezoekregeling ook bij ons van kracht. Dat is goed nieuws voor onze bewoners van Wittenbergzorg, die zo genieten van het ontvangen van hun geliefden.

 

Bij het versoepelen van de bezoekregeling staat de veiligheid van onze bewoners voorop. Daarom willen we uw aandacht op het volgende vestigen: nog niet alle bewoners en de zorgmedewerkers, die dit willen, zijn 1 of 2 maal gevaccineerd. Ook zijn niet alle bezoekers gevaccineerd. Daarom doen we een dringend beroep op u: houd u aan de maatregelen van het RIVM als u op bezoek komt. Deze maatregelen zijn:
 

  • Iedereen houdt 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Iedereen wast regelmatig de handen.
  • Iedereen draagt een chirurgisch mondneusmasker bij binnenkomst. Op de eigen kamer mag het mondmasker af, mits gehouden wordt aan de minimale 1,5 meter afstand.
  • U registreert zich bij de ingang MET vermelding van uw telefoonnummer.
  • Bezoek vindt op de eigen kamer plaats, niet in de huiskamer.
  • Blijf altijd thuis als u klachten heeft die passen bij het coronavirus en laat u testen!

 

Alleen zo kan ook uw geliefde en kunnen de andere bewoners de komende tijd meer bezoek ontvangen!
 

In alles zullen wij indien noodzakelijk maatwerk toepassen, na overleg met de Eerst Verantwoordelijk Verzorgende. We hopen op uw begrip.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over het coronavirus? Kijk dan op de website van het RIVM​ of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351.​ ​

Houd a.u.b. onze website in de gaten. Actualisatie van veranderingen in bovenstaande werken we hierin zo spoedig mogelijk daarna bij.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over het coronavirus? Kijk dan op de website van het RIVM​ of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351.​ ​

Houd a.u.b. onze website in de gaten. Actualisatie van veranderingen in bovenstaande werken we hierin zo spoedig mogelijk daarna bij.


Hier leest u de maatregelen bij klachten bij medewerkers-huisgenoten-bewoners.

We hopen middels de opgelegde maatregelen de rust in huis te kunnen bewaken en hopen op uw begrip.
 

Heeft u vragen dan kunt u mailen naar corona@wittenbergzorg.nl

 

Wittenbergzorg doet mee aan een landelijk wetenschappelijk onderzoek waarmee in kaart wordt gebracht hoeveel bewoners/cliënten klachten van COVID-19 (het Coronavirus) vertonen en hoeveel positief getest zijn. Dit onderzoek is heel belangrijk voor het te voeren beleid van de regering en omdat het gebruikt kan worden voor een eerlijke verdeling van bedden en hulpmiddelen. Het RIVM is de opdrachtgever van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel. Voor dit onderzoek worden behandelgegevens van cliënten gebruikt, voor zover deze betrekking hebben op besmetting en symptomen van Covid-19.

 

Het Nivel en het RIVM gaan hierbij uiterst zorgvuldig te werk. Alle mogelijke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat gegevens kunnen worden herleid tot herkenbare, individuele personen.

 

Gegeven de druk op de zorg en de urgentie van de Coronacrisis kunnen wij redelijkerwijs niet iedereen vooraf om toestemming vragen. Gegevens van cliënten die eerder expliciet bezwaar hebben gemaakt tegen gebruik van hun gegevens voor wetenschappelijk onderzoek worden niet gebruikt.

 

Uiteraard kunt u, indien u dat wenst, ook nu nog bezwaar maken tegen het gebruik van uw gegevens in dit onderzoek. Ook mag u vragen om inzage, afschrift, rectificatie en het wissen van gegevens. U kunt daarvoor desgewenst contact opnemen met de de heer C. van de Craats, bestuurder: cvdcraats@wittenbergzorg.nl

 

Vrijwilligers aan het woord: “We willen dit werk voor geen goud missen!”05 december
In 1985 begonnen ze hun vrijwilligersloopbaan bij Wittenbergzorg als bezoekdame. Meer dan dertig jaar later zijn ze nog steeds actief. Niet meer als bezoekdame, al horen de wekelijkse babbeltjes er nog steeds helemaal bij. Vrijwilligers Ali van Rijn en Laura Roza kunnen er uren over vertellen. Enthousiast en elkaar aanvullend. Ze hebben tenslotte heel wat samen meegemaakt.

Net als veel andere vrijwilligers hebben Ali en Laura al een lange staat van dienst als vrijwilligers voor Wittenbergzorg. Al pratend komen alle uitgeoefende werkzaamheden aan bod. Laura: “We zijn zelfs mee geweest toen De Wittenberg tijdens de nieuwbouw 1,5 jaar in Herwijnen heeft gezeten, om de bewoners daar te bezoeken. Toen de mensen weer terug verhuisden, schonken we voor het eerst koffie in de zaal. Om zo een hartelijk welkom te bieden.” Het begin van een reeks taakwisselingen. Ali: “We hebben van alles gedaan in die jaren. We reden bijvoorbeeld een tijdje mee met het busje van de dagopvang, dat mensen thuis ophaalde. Dat was altijd een heel ritueel, hoor. Bij de ene bezoeker moest het hondje nog brokken voor vertrek, de ander wilde graag dat we nog even de ramen en deuren controleerden.” In een rap tempo komen er heel wat herinneringen op tafel. 

 

Bijzondere herinneringen

Eén van die herinneringen heeft een gouden randje. Daar zijn ze het samen over eens. Laura: “We zijn een aantal jaren geleden mee geweest met de bewonersvakantie.” De gezichten beginnen te stralen. Ali vult aan: “Nou, dat was leuk. Dan zorgden we dat er ’s morgensvroeg koffie en koek was voor de bewoners die al aangekleed waren. We troffen die midweek prachtig weer, zodat we veel met de bewoners buiten konden zijn. Dat was schitterend. Tijdens deze week hebben we ook ervaren hoe liefdevol en betrokken het personeel hun werk doet. Echt: petje af, hoor!” Nadenkend volgen andere herinneringen elkaar op. Mooie, maar ook verdrietige momenten.

 

Laura vertelt: “We schenken nu op maandag en dinsdag koffie. Zeker op maandagavond in de zaal is het dan gezellig, er blijft altijd wel een groepje bewoners ‘plakken’. Daar zitten we graag nog even bij. Je krijgt echt een band met mensen. Anders dan wanneer je alleen bezoekdame bent. Je ging je dan erg hechten aan een persoon. En dat was, zeker wanneer iemand overleed, best moeilijk. We hebben ook heel bijzondere dingen meegemaakt. Sommige mensen waren zo eenzaam, die hadden niemand. Geen familie, niets. Dan is het dankbaar werk als je zo iemand kon bezoeken.” Het blijft even stil. Ali: “Ik vergeet ook nooit dat ik met ‘mijn’ bewoner in een rolstoel naar Kerkenwaard ging. Dat was op 5 mei 1985. Daar zongen we met elkaar het Wilhelmus. De tranen stroomden over de wangen van de bewoner, want zij kon ons volkslied niet staand zingen. Dat vond ze zo erg, want dat hoorde gewoon, vond ze. Dat beeld van die huilende mevrouw in haar rolstoel, dat raak ik nooit meer kwijt. Dat doet wat met je.”

 

Veranderingen

In al die jaren is er heel wat veranderd. “Voorheen hadden we maar een klein aantal vrijwilligers en regelden we onderling alles zelf. Nu zijn er wel meer dan honderd vrijwilligers en zijn er vier medewerkers die al die werkzaamheden coördineren,” vertelt Laura. Ali: “We willen het werk voor geen goud missen. We genieten er zo van en doen het erg graag! Als je ziet wat je al hebt meegemaakt met de bewoners, daar haal je ook weer energie uit…” En dan volgt er weer een rijtje met grappige en mooie momenten. Laura: “Ja, weet je nog? Dat we toen met wat mensen naar Scheveningen en Den Haag gingen? Dat was een hele toer, met al die bewoners over de boulevard rijden en wandelen en daarna eten in een strandtent. O, dat was me toch gezellig!” 

 

Toekomst

De dames hopen beiden nog lang hun werk voor Wittenbergzorg te mogen doen. En het liefst samen, knikken ze. “Ja, we zijn samen begonnen en samen is het ook altijd gezelliger dan alleen.” Soms maken ze er grapjes over. Ali: “Pas liet ik een kopje kapot vallen. Dan zeg ik tegen Laura: ‘O, o, nu krijgen we ontslag hoor’.” Er volgt een lachsalvo. Dan serieuzer: “Nee hoor, we voelen ons als vrijwilligers er echt bij horen. Dit werk hoort bij ons en zeker als we zien dat de bewoners ervan genieten als we er zijn, geeft dat een fijn gevoel.” Laura knikt. “Er is zelfs een meneer die altijd zegt als we weer komen: ‘Daar hebben we de dames weer’. Dat is toch schitterend?” 

 

Kennismaken?

Wilt u meer weten over wonen in zorgcentrum De Wittenberg? Neem dan contact op met ons Zorg Advies Punt: ZAP@wittenbergzorg.nl of bel naar 0418-594977 (niet voor sollicitaties!).

Download ook onze algemene brochure

 

contactpagina routebeschrijving

Een sfeerimpressie van de zorg die Wittenbergzorg levert. Zowel op onze locatie in Haaften als bij u thuis. Wilt u de sfeer in het echt proeven? Maak een afspraak!

adres
Zorgcentrum De Wittenberg
Bernhardstraat 4
4175 EE Haaften
telefoon
(0418) 59 49 00
e-mail

Ja, stuur mij meer informatie!